Sprookjestijd

Van jongsaf heeft de fantasiewereld van het sprookje grote indruk op Johfra gemaakt. Zo is hij op jonge leeftijd sterk in de ban van A Midsummer Night's Dream van Shakespeare evenals later van Tolkiens The Lord of the Ring, waaraan Ellen Lórien haar schildersnaam ontleent. Elementalen, natuurgeesten zoals elfen, feeën, gnomen, sylfen, ondinen. Mythologische figuren, fabeldieren, draken, deva's, engelen. Alle bevolken doorlopend het oeuvre van Johfra alsook dat van Ellen. Dit houdt ten zeerste verband met een sterke verbondenheid met de natuur. Johfra is bovenal een natuurmysticus die de Grote Moeder aanbidt, die de natuur is. De wonderbaarlijke schepping die hem voedt en die hem heeft afgedreven van de leer van de rozenkruisers, waarin de natuur wordt gezien als een doodsnatuur, waarmee hij zich onmogelijk heeft kunnen verzoenen.


La licorne du littoral (1991)

De verzoening tussen Titiana en Oberon (1994)

Vredige reis (1991)

Vroeger al, in het Haagse bos dat hem in verrukking brengt, en later in de woeste schoonheid van de Alpes-Maritimes, en nog later in de paradijselijke weelde van de Périgord duikt hij steevast onder in de geheimenisvolle stilte van de natuur die zich over hem ontfermt. In vele schilderijen weet hij deze betovering op meesterlijke wijze uit te beelden.


Draak (1982)

Feniks (1982)

Basilisk (1981)


Griffioen (1982)

Cerberus en Orpheus (1982)

Sirenen (1981)

Tussen 1980 en 1982 werkt Johfra aan een tweede posterserie in opdracht van Engel Verkerke met Fabeldieren als onderwerp: eenhoorn, faun, sfinx, Gorgonen, centaur, draak, hydra, griffioen, Bacchus, harpijen, Sirenen, zeepaarden, feniks, basilisk, Pan, Pegasus, triton; 17 stuks in totaal.


De fee van het grote mysterie (1988)

Tussen lissen verschijnende elf (1992)

Dit ben ik met mijn bloem (1988)

In 1989 komt het boekje Elfes, fées et gnomes uit, waarin werk van Johfra, Ellen Lórien en Carjan (Car Verheul) wordt afgebeeld. Schilderijen en tekeningen van Johfra, schilderijen van Ellen. De door Carjan gemaakte beeldjes passen heel goed bij dit thema.

In 1990 komt de filmmaker Robin Lutz (de zoon van zijn vroegere academievriend Gerard Lutz) naar Frankrijk. Hij maakt een film over het werk van Johfra en Ellen. De film met de titel De wereld van Johfra wordt op 14 mei 1991 de televisieomroep TROS uitgezonden en toont hoe Johfra in de Périgord in zijn element is.

In 1994 en 1995 ontstaat de serie Ellen in Wonderland met in 1996 hiervan de Apotheose. In totaal negen schilderijen waarin Ellen Lórien in gedroomde werelden de hoofdrol speelt.