De fonteinen van Rome

In 1948 bezoekt Johfra voor het eerst Rome, samen met Diana. Niet alleen de gebouwen en ruïnes op de Palatino maken indruk op Johfra, ook de fonteinen laten hem niet los. De meeste fonteinen zijn gevormd rond de oude goden van het waterelement: Neptunus, Amfitrite, tritons en najaden. Hij bezoekt de wereldberoemde Trevifontein en Esedrafontein en de fontein op het Navona plein.


Nereïde op zeepaard (1953)

Zeepaarden III (1965)

Triton met zeepaarden (1966)

Lateranenmuseum
Vrouw op zeebeest (1957)

Gedurende de rest van zijn leven komen de fonteinen regelmatig terug in zijn oeuvre. In de periode van zijn bezoek tot begin jaren vijftig maakt Johfra regelmatig tekeningen met water en mythologische figuren als onderwerp. Midden jaren zestig maakt hij twee series van elk vijf tekeningen met daarin zeepaarden in woest water als thema.

Het klapstuk moet dan nog volgen. Tussen 1987 en 1989 maakt hij een serie van 16 grote schilderijen over de fonteinen van Rome. Hij geeft de beelden weer zoals hij ze in zijn geest ziet, veel fantastischer en meer barok dan dat de grijze fonteinen in werkelijkheid zijn, en hij plaatst ze in compleet andere wereld. De Fonteinenserie wordt integraal geëxposeerd op 17 maart 1990 bij Jester Art Gallery (Amsterdam).

Als Johfra in 1997 op zoek is naar een galerie voor zijn werk, komt hij via Cornelia Steehouwer, de weduwe van de Haarlemse kunstcriticus Hein Steehouwer, in contact met Galerie Utrecht (thans Morren Galleries). De galeriehouder komt naar Frankrijk om de Fonteinenserie op te halen. Hij heeft een potentiële koper voor een van de schilderijen, Trevifontein.


Esedra Fontein
Najada en Zeepaard 2

Esedra Fontein
Najada en Leguaan

Esedra Fontein
Najada en Vogel 1

Esedra Fontein
Najada en Vogel 2


Esedra Fontein
Triton

Navona Plein
Rio de la Plata

Navona Plein
De Moor

Navona Plein
Neptunes Fontein 1


Navona Plein
Neptunes Fontein 2

Trevi Fontein

Esedra Fontein
Najada en Zeepaard 1

Esedra Fontein
Najada en Vis


Navona Plein
Neptunes Fontein 3

Navona Plein
De Ganges

Navona Plein
De Donau

Navona Plein
De Nijl

De verzamelaar koopt echter de complete Fonteinenserie. Galerie Utrecht organiseert dan als eerste een expositie waarop de hele Fonteinenserie getoond wordt, ook al zijn alle werken reeds verkocht, met de bedoeling om een sensationele indruk te maken. Direct hierop volgend zal namelijk een tweede expositie worden gehouden met werken die nu wel te koop zijn. Een formule die aanslaat.

In 2001, drie jaar na het overlijden van Johfra, wordt een grootse expositie met 96 kunstwerken van Johfra, waaronder vele topstukken, in het West-Fries Museum te Hoorn gehouden. Een aantal schilderijen van de Fonteinenserie maakt deel uit van deze expositie.

In 2010 wordt een expositie in het Slot Zeist gehouden met als titel Op de grenzen van het avontuur, naar het gelijknamige boek van Pierre Borgue. Een deel van de expositie betreft werken die afgebeeld staan in dit boek, maar ook enkele werken van de Fonteinenserie zijn dan te zien.

De Fonteinenserie behoort zondermeer tot de topstukken uit het oeuvre van Johfra.