De zangen van Maldoror

Na het succes van de Dierenriemserie krijgt Johfra in juni 1975 via galeriehouder Walter Kamp de opdracht om zeven schilderijen te maken, gebaseerd op het boek De zangen van Maldoror, geschreven door Comte de Lautréamont (pseudoniem voor Isidre Lucien Ducasse, 1846 - 1870).

Johfra ziet hierin een kans om het esoterisch imago van zich af te schudden. Daarnaast levert een opdracht voor wederom een serie schilderijen hem voldoende inkomsten op om verdere verbouwingen aan hun watermolen Le Moulin du Peuch uit te voeren en om te voorzien in hun levensbehoeften.


Kali

De Minnaars
Wat komt er over een heuveltje?

De Hermafrodiet

Om de schilderijen te kunnen maken moet Johfra het boek in zijn geheel lezen. Hij worstelt zich met moeite door het verhaal heen en kan zich vooralsnog niet verenigen met de tekst. Op enig moment dreigt hij zelfs de opdracht te weigeren. In zijn dagboeken noteert hij: Ik heb de knoop doorgehakt en zie af van het maken van de zeven schilderijen bij De zangen van Maldoror. Geestelijke hygiëne is de reden.

Toch zet hij door en gaandeweg het verhaal weet hij enige waardering te uiten en raakt zelfs enthousiast. Als hij het boek heeft uitgelezen, noteert hij hierover in zijn dagboek: Ik heb De zangen van Maldoror uitgelezen. De zesde zang vind ik de mooiste. In dit boek ligt de bron van het surrealisme. Niet André Breton maar De Lautréamont is de uitvinder van het surrealisme. De beelden en vooral ook de stijl van schrijven van Salvador Dalí zijn geheel aan dit boek ontleend, evenals zijn instelling en geestesgesteldheid. De surrealisten hebben niet veel meer kunnen doen dan wat De Lautréamont heeft gedaan. De beweging zorgde slechts voor de uitbouw en de popularisering ervan.


De Hoer op het Kerkhof

De Waanzinnige

De Luisgod

Eind 1975 begint hij met het eerste schilderij, Kali. De Maldororserie komt in februari 1978 gereed. Het formaat van elk schilderij is 120 bij 90 centimeter. Van enkele werken is door Verkerke een poster uitgebracht.

De Maldororserie wordt groots geëxposeerd bij Galerie Kamp (Amsterdam) van 29 april tot en met 31 mei 1978, tezamen met werk van nog een aantal kunstenaars. De gelegenheid wordt tevens aangegrepen om het Schetsboek van Johfra te presenteren. In juli van dat jaar wordt het werk geëxposeerd op de Baseler Kunstmesse.

Van de poging om het boek De zangen van Maldoror geheel met tekeningen te illustreren, is om allerlei redenen niets terecht gekomen. Slechts enkele schetsen zijn hiervan bewaard gebleven. Uiteindelijk is Johfra hierover toch niet echt rouwig. Ondanks zijn eerdere enthousiasme ziet hij het boek overwegend toch vooral als een bombastisch en puberaal product.

Note: De afbeelding van het kunstwerk De Goddelijke Pad van de Maldororserie is helaas niet in ons bezit.