Het grote succes

In 1973 vat de postermagnaat Engel Verkerke op aangeven van de Haarlemse kunstcriticus Hein Steehouwer het idee op om een posterreeks van de twaalf sterrenbeelden uit te brengen. Hij adviseert hem om deze werken door Johfra te laten maken. Verkerke sluit een voor Johfra lucratief contract af. Hiermee zijn voor Johfra en Ellen Lórien de geldzorgen voorlopig van de baan.

De twaalf schilderijen worden gemaakt in het formaat 90 bij 60 centimeter, wat overeenkomt met het formaat van de uit te geven posters. De composities van de schilderijen worden doortrokken van symboliek. Om ervoor te zorgen dat de kleuren goed uitkomen op de posters schildert Johfra de schilderijen in een voor hem fellere kleurstelling dan gebruikelijk.

Johfra is ruim een jaar bezig met deze twaalf schilderijen. In 1975 wordt de Zodiakserie integraal tentoongesteld bij Galerie Kamp (Amsterdam). De eigenaar Walter Kamp heeft de twaalf schilderijen zelf aangeschaft. De kunstcritici hebben geen goed woord over voor het werk van Johfra, maar het publiek komt in zeer grote getale op het werk af. Bij de Zodiakserie verschijnt een begeleidend boekje geschreven door Hein Steehouwer: Johfra en de Zodiak.


Waterman

Vissen

Ram

Stier


Tweelingen

Kreeft

Leeuw

Maagd


Weegschaal

Schorpioen

Boogschutter

Steenbok

Voortbordurend op dit succes worden ook van andere werken van Johfra posters uitgebracht. Galerie Kamp organiseert grote exposities waarvan het werk van Johfra deel uit maakt, onder andere op de Baseler Kunstmesse. Andere exposanten zijn onder anderen Ernst Fuchs, H.R. Giger, Salvador Dalí, Rudolf Hausner, Wolgang Hutter, Aat Veldhoen, Diana Vandenberg en Ellen Lórien.

De Dierenriemserie wordt door Johfra uiteindelijk als een last ervaren. Hoewel hij in hoge mate zijn bekendheid hieraan heeft te danken, wordt hij voor altijd in het hokje van de esoterie en astrologie gestopt. Een gegeven waarmee hij de rest van zijn leven worstelt, want zijn overige werk acht hij van veel groter belang. Hij ziet zichzelf vooral als natuurmysticus. Met de vervaardiging van de zeven schilderijen van de Maldororserie, hoopt hij dit imago te kunnen afzwakken, hoewel hij grote moeite heeft met de inhoud van de zogeheten bijbel van de surrealisten, De Zangen van Maldoror.