Het eerste succes

In december 1972 brengt de Haarlemse kunstcriticus Hein Steehouwer Johfra op de hoogte van de door hem bedachte term metarealisme, wat letterlijk 'naast realisme' betekent. Een term waarmee hij wil aangeven dat de geestelijke wereld en de materiële wereld naast elkaar bestaan. Verder vertelt hij over zijn idee om een groep kunstenaars gerelateerd aan het metarealisme samen te brengen, en met deze groep een rondreizende tentoonstelling te organiseren.

Op 20 mei 1973 ontstaat officieel de groep De 7 Metarealisten, bestaande uit de kunstenaars Frans Erkelens, Johan Hermsen, Johfra, Han Koning, Victor Linford, Ellen Lórien en Diana Vandenberg. Voor de te houden groepsexposities wordt Jan Blok als manager aangesteld. Hein Steehouwer zal een boek schrijven ter ondersteuning van de exposities.


Unio Mystica [Triptiek] (1973)

Op 3 mei 1974 vindt de start van zeven groepsexposities plaats. De eerste grote groepsexpositie wordt gehouden in de Van Reekum Galerij in Apeldoorn. Bij de opening vindt ook de presentatie van het boek De 7 Metarealisten plaats, maar ook de posters van de Zodiakserie worden gepresenteerd. De opening is een groot succes, er zijn ruim 500 bezoekers. De expositie trekt in totaal 9.000 bezoekers.

De volgende groepsexpositie vindt in juni 1974 plaats in het museum Het Prinsenhof in Delft. De expositie in Delft is nog succesvoller dan Apeldoorn; er komen in totaal 12.000 bezoekers. Er volgen nog exposities in het Kunstenaarscentrum in Bergen, Het Hofje van Staats te Haarlem, Pictura te Groningen, Galerij de Ark te Boxtel en het Romi Goldmuntz Centrum te Antwerpen. Het totaal aantal bezoekers voor de zeven exposities bedraagt 48.000. De schilder Han Koning haakt echter af, zodat de groep nog maar uit zes kunstenaars bestaat.


Les enfants de la lune (1969)

De toren van Olympus
Het Scheikundig Huwelijk (1968)

Hekate (1973)

In 1976 worden de kunstenaars geïnterviewd voor een televisieprogramma dat op 29 november 1976 door de televisieomroep TROS uitgezonden met de titel Van beroep: fijnschilder.

Alle exposities verlopen uitermate succesvol en trekken veel publiek. In december treden echter de eerste spanningen op. Er ontstaat onenigheid tussen Hein Steehouwer en Jan Blok, de manager van de groep. In 1976 valt de groep uit elkaar. Er vindt nog wel een soort doorstart via Jan Blok plaats, die Galerie Artim (Den Haag) opricht. Er worden twee boeken met feitelijk alleen maar afbeeldingen uitgebracht en er worden enkele exposities gehouden. Het Artim-initiatief is echter geen lang leven beschoren. Johfra brengt zijn werk onder bij Galerie Kamp (Amsterdam).

Op 24 maart 1977 overlijdt plotseling Hein Steehouwer. Met zijn overlijden komt er ook een einde aan de term metarealisme.