Vertrek uit Nederland

In 1963 krijgt Johfra de kans om al zijn beschikbare werk in één keer te verkopen aan mr. Greenberg, een Amerikaan. Met de opbrengst hiervan kopen Johfra en Ellen Lórien een stuk land in Aspremont, gelegen in het departement Alpes-Maritimes in Zuid-Frankrijk.

In 1964 hebben zij allerhande sloopmateriaal opgekocht en dit getransporteerd naar Aspremont. Hiervan wordt een houten huisje opgetrokken. Ze maken ze kennis met de weerbarstige natuur aldaar onder nogal primitieve omstandigheden, aanvankelijk verstoken van gas en elektriciteit. Beiden voeren een strijd tegen de natuur alsook tegen de psychische nasleep van de verbondenheid met de rozenkruisers. Toch beleeft Johfra hier zijn innerlijke bevrijding en wedergeboorte.

Het geld raakt snel op. Weliswaar vindt nog een groepsexpositie in Amerika plaats, georganiseerd door Galerie Mokum (Amsterdam), maar dit zet geen zoden aan de dijk. Vlak hierna krijgt Johfra moeilijkheden met deze galerie, wat ertoe leidt dat de samenwerking wordt verbroken.


Paysage I (1966)

Vampier (1965)

Hercule combattant le lion (1965)

Een magere tijd breekt aan, waarin ze pogen om hun werk verkocht te krijgen bij Franse galeries. De verkopen vlotten niet echt. Johfra weet vooral geld te verdienen met de verkoop aan de rozenkruisers die hen veelvuldig opzoeken en de contacten in tact houden, ook al doordat voor korte tijd het lidmaatschap met de School opnieuw is aangegaan.

Eind jaren zestig vinden dan enkele solo-exposities plaats, onder andere in Parijs en Cannes. Johfra en Ellen zijn ondertussen begonnen met de bouw van een stenen huis op hun stuk grond. Dit huis komt in 1969 af.

In 1970 volgt een solo-expositie in Londen. In dat jaar wordt het eerste contact gelegd met Pierre Borgue, auteur van Johfra, op de grenzen van het avontuur. Johfra gaat dan weer exposeren in Nederland, bij Galerie Eijlders (Zandvoort). In 1971 volgt het eerste contact met de Haarlemse kunstcriticus Hein Steehouwer, de uitvinder en grondlegger van de metarealisten.


Ontbolstering (1973)

Middernachtmysterie (1971)

Het visioen van Hermes
Tresmegistos (1972)

In 1973 ontvangt Johfra de opdracht tot het maken van de Zodiakserie. Van de twaalf schilderijen worden door Engel Verkerke posters gemaakt, die wereldwijd gretig aftrek vinden. De schilderijen worden gekocht door Walter Kamp. Dit alles maakt de verhuizing naar de Dordogne mogelijk.